2008. június 29., vasárnap

Könyvkötés a Török Villában








Az elmúlt napokban könyvkötőtáborban voltam Felsőörsön a Török Villában (nagyon szép hely, http://www.villatorok.hu/), végre megtanultam az alapokat. Köszönöm a segítséget Pálfi Györgynek, és mindenkinek, aki ott volt.

4 megjegyzés:

Hajnalka Cserháti, Ojni írta...

Nahááát! Ez nagyon jó lehetett! Nincs kedved írni róla részletesebben? Használtatok például állványt, amikor az íveket összekötöttétek? Engem ez nagyon érdekelne...

Szántói Krisztián írta...

Nem volt állvány. A lapokat ez elképzelt oldalpár méretére vágtuk (vagy akár lehet tépni vonalzó mellett,félbehajtottuk, simítócsonttal jó laposra, élesre nyomtuk a hajtást. Aztán 5-6 ilyen félbehajtott lapot egymásra raktunk, és a hajtásban egy speciális lándzsafejvégű árral a megfelelő távolságban átlyukasztottuk a lapokat. Ezután jöhet az összefűzése az 5-6 lapnak, aztán újból és újból ismételni a folyamatot, amilyen vastag könyvet szeretnél. Majd ezek az összefűzött lapok vászoncsíkkal lettek összefogva kívülről átbújtatva a fűzés alatt...aztán összeigazítás, préselés, a gerincrészen többszöri ragasztózás...aztán kell egy vágógép... De gondolom, ez a kézi megoldás, nagyüzemileg másképpen történik az ívek összefűzése.

Hajnalka Cserháti, Ojni írta...

Értem. Köszi a leírást! Jó az új háttér és tetszenek a cserepes virágok!

Szántói Krisztián írta...

Nyomaszt a sötét. Kell a világos alap.