2014. szeptember 6., szombat

Illusztrációk Gárdonyi Géza: Isten rabjai c. regényéhez az NKA támogatásával 14.Haldokló Margit
A témából fakadóan akaratlanul is Munch, a norvég festő munkássága jutott eszembe. "A beteg kislány" változatai, "A sikoly", a "Haláltusa" ahol a haldokló körül a hozzátartozók, sőt túlvilági alakok is láthatók.  Erősen befolyásoltak ezek az alkotások a téma megjelenítésében. A háttérben a függöny mögül maga a Halál leselkedik, de Margit feje feletti V alakú világos rész vonalkázásával igyekeztem kifejezni, hogy a szent útja a földi létből az égi szférák felé tart. Ismét felbukkan a liliom, és egyéb szimbolikus jelentést  hordozó tárgy. Mihály fráter utolsó kenetre készül, minden szereplő tudja már, hogy nincs visszaút, talán csak az előtérben, a teremből távozó apácának nincs ereje ott maradni az utolsó percekben, de sikoly nincs, a könnyeit törli le.
A folyamat, vázlatok "Margit halálához":http://www.nka.hu/
(folytatom)


Illusztrációk Gárdonyi Géza: Isten rabjai c. regényéhez az NKA támogatásával 13.Kinga arcon csapja Margitot dühében
Néhány kép az illusztrálás folyamatáról:


http://www.nka.hu/
(folytatom)


Illusztrációk Gárdonyi Géza: Isten rabjai c. regényéhez az NKA támogatásával 12.Jancsi barát a kolostorkertbenhttp://www.nka.hu/
(folytatom)


Illusztrációk Gárdonyi Géza: Isten rabjai c. regényéhez az NKA támogatásával 11.


Jancsi a katonák között az esztergomi táborbanA kép vázlata:

Az elkészült illusztrációkról már készült nyomat, matt, rusztikus felületű, enyhén szürkés-sárgás papíron a színek végső korrekciója miatt, így elmondható, hogy a végeredményt így kell látni, megfelelő méretben, így él igazán az illusztráció.  Nyomdai SR3-as lapon (kicsit nagyobb, mint az A3 méretű lap) helyeztem el a grafikákat 260x370mm körüli méretben, de a képek stílusa, vonalvastagsága miatt szinte gyufacímke méretben is működik. Örülnék, ha találnék kiadót, mely felhasználná a grafikáim a regény egy újabb kiadásához.


http://www.nka.hu/
(folytatom)

Illusztrációk Gárdonyi Géza: Isten rabjai c. regényéhez az NKA támogatásával 10.Margit apácává szentelése

Vázlatok az illusztrációhoz:http://www.nka.hu/
(folytatom)


2014. szeptember 5., péntek

Illusztrációk Gárdonyi Géza: Isten rabjai c. regényéhez az NKA támogatásával 9.Ottokár cseh király látogatása a kolostorbanElőször Ottokárt ábrázoló alkotások alapján rajzoltam egy koronás királyt, ám a regényben gombaforma fehér süveggel a fején jelenik meg a cseh király (Margit kérője). Tavasz-nyár-ősz-tél, gyakorlaitlag egy illusztrátor élete is olyan, mint a középkori kódexfestőké. Szerzetesi élet, befelé fordulást kíván meg, figyelmet és fegyelmet, soha nincs elég idő a tökéletes munkához, a szoba (cella) rabja.
http://www.nka.hu/
(folytatom)

 

Illusztrációk Gárdonyi Géza: Isten rabjai c. regényéhez az NKA támogatásával 8.Apáca temetése a kolostor kertjében
"És egy ember sem múlhatja el ezt a vermet"A folyamat. Munkám sokszor úgy érzem, hogy álló formátumban nehezebb komponálni, sokkal többet kell ötletelni a kép terével, mi legyen feljebb, térben hátrébb, mivel töltsem ki az üres részt, miközben van téma, amit egyszerűbb lenne oldalról, fekvő formátumban ábrázolni. Szerettem volna megmutatni a koporsó körül gyászoló apácákat, gödörben várakozó barátokat, a prior szertartását.  A koporsó végül függőleges irányba fordult az álló lapon. Létra és fény. Van kiút a gödörből?http://www.nka.hu/
(folytatom)Illusztrációk Gárdonyi Géza: Isten rabjai c. regényéhez az NKA támogatásával 7.
Birkózás Bajcsy vitézzel
Néhány kép az alkotás folyamatáról:
http://www.nka.hu/
(folytatom)