2008. június 29., vasárnap

Könyvkötés a Török Villában
Az elmúlt napokban könyvkötőtáborban voltam Felsőörsön a Török Villában (nagyon szép hely, http://www.villatorok.hu/), végre megtanultam az alapokat. Köszönöm a segítséget Pálfi Györgynek, és mindenkinek, aki ott volt.

4 megjegyzés:

cserháti hajnalka írta...

Nahááát! Ez nagyon jó lehetett! Nincs kedved írni róla részletesebben? Használtatok például állványt, amikor az íveket összekötöttétek? Engem ez nagyon érdekelne...

Szántói Krisztián írta...

Nem volt állvány. A lapokat ez elképzelt oldalpár méretére vágtuk (vagy akár lehet tépni vonalzó mellett,félbehajtottuk, simítócsonttal jó laposra, élesre nyomtuk a hajtást. Aztán 5-6 ilyen félbehajtott lapot egymásra raktunk, és a hajtásban egy speciális lándzsafejvégű árral a megfelelő távolságban átlyukasztottuk a lapokat. Ezután jöhet az összefűzése az 5-6 lapnak, aztán újból és újból ismételni a folyamatot, amilyen vastag könyvet szeretnél. Majd ezek az összefűzött lapok vászoncsíkkal lettek összefogva kívülről átbújtatva a fűzés alatt...aztán összeigazítás, préselés, a gerincrészen többszöri ragasztózás...aztán kell egy vágógép... De gondolom, ez a kézi megoldás, nagyüzemileg másképpen történik az ívek összefűzése.

cserháti hajnalka írta...

Értem. Köszi a leírást! Jó az új háttér és tetszenek a cserepes virágok!

Szántói Krisztián írta...

Nyomaszt a sötét. Kell a világos alap.