2014. szeptember 5., péntek

Illusztrációk Gárdonyi Géza: Isten rabjai c. regényéhez az NKA támogatásával 6.







































Jancsi beöltöztetése baráti csuhába



Itt is volt vad színezésű verzió, mely elnyomta a rajzot. A Krisztus szobor baljával is kellett valamit kezdeni, végül a kilógó kézfejet eltűntettem.






















Az illusztrálás során voltak holtpontok, ilyenkor sokat segítettek a regény különböző kiadásainak illusztrációi.  Pl. a Dante Könyvkiadó 1943-as kiadásában Biczó András realisztikus látásmódú tollrajzai vagy a Szépirodalmi Könyvkiadó 1974-es kiadásában  Berki Violától  néhány naív látásmódú, de nagyon költői, dekoratív, mesék világát idéző akvarellje.

Létezik egy fekete-fehér, műtermi díszletek közt forgatott filmfeldolgozás is 1942-ből, Pacséry Ágoston rendezésében. Mára már kissé érzelgős, esetlen, halovány alkotásnak tűnik és több helyen a regénytől is eltér, de kellett ez is (Érdemes lenne a regényt újra megfilmesíteni). Jó, ha egy illusztrátor minél tájékozottabb, "képben van" vagy éppen a felmerülő rajzi problémáknál van hova pillantani.  Említhetném Munkácsy Mihályt, Tornyai Jánost vagy éppen Muchát, akik használták a fotográfiát a műveikhez.

A korabeli öltözködésről az akkori ábrázolásokról és két viselettörténeti könyvből szereztem információkat. Egyik Nemes Mihály: A Magyar viseletek története c. műve,  a másik egy német kiadású könyv:  Kostümgeschichte in Bildern, Orbis Verlag, 2001.


http://www.nka.hu/
(folytatom)




Nincsenek megjegyzések: